Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Miben jó az emberiség?

2013.07.17. 01:53 | Instant Filozófus | 1 komment

Egy filmet néztem fél szemmel munka közben. A filmben egy földönkívüliekből álló küldöttség jött a Földre, hogy az űrben elromlott antennarendszerüket a mienkkel pótolják a kommunikációjukhoz. Valamiért összeakasztódott a bajszuk a Földön belüliekkel, és háborúba keveredtek. Természetesen az emberiség győzedelmeskedett a földönkívüliek maradéktalan elpusztításával.

Tanulság: az emberiség ismét bebizonyította, hogy széles e univerzumban nincs nála jobb, ha gyilkolásról és pusztításról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr305409064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2013.10.14. 20:42:36

Hát azért, ettől a bizonyítástól még (szerencsére) messze vagyunk.
Számomra igen valószínűnek tűnik a következő:
1. A világban kifejlődött élőlények (amőba, dinoszaurusz, ember, stb.) első számú szempontja az individuum (továbbá, a közösség, a faj) élet-fenntartása. Ezt a szempontot, mint tudjuk, az egyre értelmesebb lényeknél korlátozhatják, vagy akár felül is írhatják "magasabb", elvi, erkölcsi meggondolások. De azért minden az élőlény legelemibb, gyakorlatilag ösztönszinten funkcionáló "célja" az életben maradás.

2. Minél értelmesebb egy lény, annál hátrébb szorul a fent említett ösztönszintű, és egoista (mások kárára) életben maradási törekvés. Ez nem azt jelenti, hogy az értelmesebb lény kevésbé szeret élni, hanem azt jelenti, hogy ő más szempontokat is figyelembe vesz mint a kevésbé értelmes. Éppenséggel az is mondható, hogy az értelmesebb lény kevésbé önző. (Tévedés ne essék, itt az értelmesség léptéke nagy, nem "emberiségen belüli" ) Ennek az a gyakorlati következménye, hogy minél értelmesebb egy lény, annál békésebb. De mivel ez a lépték tényleg nagyon nagy, tévedés lenne azt a következtetést levonni, hogy egy minket felfedező, mondjuk, nálunk pár ezer évvel fejlettebb civilizáció szükségképpen barátságos lesz velünk, és nem pusztít el bennünket. Talán a következő példa szemléltei ezt az "intellektuális békét": Az állatvilágban az idegen fajbeliek felé nem ismert a részvét fogalma. Értelmes emberré kellett válnunk ahhoz, hogy ezt megtanuljuk, és megérezzük. Vagyis sajnálatot érezzünk egy szenvedő élőlény irányt, akkor is, ha az nem "rokonunk, és ismerősünk". És persze ezen az úton még mi is valahol az elején botorkálunk, mert közben (bár egyre inkább csak szükségből, és nem élvezetből), de milliónyi állatot ölünk meg.

E fenti gondolatmenetből persze nem következtethető semmi a "találkozásra" vonatkozóan. Egy valamit lehet csak tudni: Mindig a fejlettebb civilizáció találja meg a fejletlent. És a világűr viszonyai különösen olyanok (távolságok, nagyon rideg körülmények), hogy a megtaláló sokkal fejlettebb lesz a megtaláltnál. vagyis kénye kedve szerint rendelkezik majd vele. Csak reménykedhetünk abban, hogy ha ez velünk történik, akkor a fent leírt második törvényszerűségekhez igazodnak majd. ;-)
süti beállítások módosítása