Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

"Ráérzések"

2013.08.12. 19:00 | Instant Filozófus | 2 komment

- Ezt a tételt ebben a formában biztosan be tudjuk bizonyítani. Persze az lehet, hogy néhány mellékfeltételt még ki kell szabni. - mondja a diplomamunkáját készítő diákjának a témavezető.

- Honnan lehet ezt előre tudni, hiszen még nincs meg a bizonyítás? - kérdezi a még tapasztalatlan diák, akit lenyűgöz oktatójának képessége.

- Tudja, megfelelő mennyiségű tapasztalattal ezt már többé-kevésbé lehet látni. Úgymond rá lehet érezni.

- Érdekes, hogy ezt mondja, mert egy másik professzoromtól azt hallottam, a matematikust gyakran csalják meg a megérzései.

- Ki mondta ezt?

- X. Y.

- Az más. Ő topológiával foglalkozik. Őt valóban gyakran csaljhatják meg a megérzései.

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr55458029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2013.10.14. 19:56:26

Teljesen plauzibilis azt gondolni, hogy a ráérzések, az intuíció pontossága, helyessége korrelál a tárgy elvontságával, absztrakt, vagy "emberközeli" voltával. Vagyis minél közelebb áll valami a mindennapi tapasztalathoz, annál könnyebb benne jósolni, és annál nagyobb valószínűséggel helyesek az intuíciók, és minél távolabb áll a mindennapi tapasztalattól, annál kevésbé pontosak, és megbízhatóak az intuíciók.

Instant Filozófus 2013.10.31. 23:05:48

@ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltetni, amit elmondtál: a topológiában gyakran csalnak meg az érzések, intuíciók, mert noha eredetileg elég szemléletes fogalmak lettek absztrahálva benne, de ez az absztrakció olyan mértékű általánosítással járt, hogy beleférnek olyan terek, amik viselkedése abszolút ellentétes a szemlélettel.
süti beállítások módosítása