Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Hova konvergál a matematika? 1. rész

2013.04.29. 07:19 | Instant Filozófus | 7 komment

A Hova konvergálnak a természettudományok című posztomban a természettudományok végső fejlettségi fokával kapcsolatos kérdéseket feszegettem. A kérdés adódik: hova konvergál az a bizonyos tudomány, amely oly' speciális helyet foglal el a természettudományok között (ha egyáltalán az): a matematika.

Hogy a matematika természettudomány-e, arról már írtam itt, most újabb megfontolások következnek. A poszt kérdésének megválaszolásához ezekre szükség lesz. Néhány példát fogok ugyanis felhozni arra, hogy a matematika sok esetben nem a természet megfigyelésével párhuzamosan, azzal karöltve fejlődik - hanem attól totálisan függetlenül. Épp ezért nem húzható rá a matematikára az, amit a természettudományok konvergenciájáról írtam.

A matematikusokat sok esetben bizony nem is érdekli a természet ugyanis gyakran konstruálnak olyan objektumokat, amelyeket nem a fizikai világból szerzett, empirikus tapasztalatok motiválnak, hanem egy másik absztrakt objektum jobb megismerése. Jöjjön néhány példa.

1) Az egyenletek (ezek ugyebár absztrakt objektumok, nem székek vagy növények, amik "odakint" vannak a fizikai világban) megoldhatóságának vizsgálata azt sugallta a matematikusoknak, hogy érdemes egy csoportnak nevezett objektumot definiálni, ami alkalmas arra, hogy az egyenletek megoldhatóságát sikeresen lehessen tesztelni. Egy 21(!) éves matematikus, Évariste Galois az 1800-as évek elején lefektette egy új elmélet, a csoportelmélet alapjait. És ezzel egyszer és mindenkorra adott egy tesztet arra, hogy mikor oldható meg egy-egy algebrai egyenlet. Később, láss csodát, kiderült, hogy a csoportelmélet kiválóan alkalmas kvantumfizikai rendszerek tanulmányozására, és kristályok szerkezetének leírására is. Ma már vegyészek és fémek szerkezetével foglalkozó mérnökök is tanulnak csoportelméletet az egyetemen. Egyes fizikusok pedig meg sem tudnának mozdulni nélküle.

2) Az 1800-as években dolgozták ki Gauss és kortársai a görbült terek elméletét. Céljuk ezzel "mindössze" az volt, hogy nem sík alakzatokon (pl. gömbön) is tudjanak geometriát művelni (háromszögeket definiálni gömbön stb.). Később Einstein rájött, hogy a fizikai tér és idő nem sík, hanem görbült. Hatalmas szerencséjére matematikus elődei addigra kidolgoztak minden szükséges matematikai apparátust (hangsúlyozom: nem fizikai okokból!), hogy ő, fizikusként, felállíthassa a téridő egyenleteit. (Ezek megmondják, hogy milyen geometriai alakja van a térnek és időnek tömeg jelenlétében. Számomra ez a modern tudomány csúcspontja...)

3) A huszadik század elején David Hilbert bevezette a Hilbert tér fogalmát, mert számos elméleti matematikai alkalmazás "kikényszerítette" azt. A Hilbert tér nem más, mint a sík (két dimenzió), a tér (három dimenzió) stb. egységes kezelésére hivatott objektum (egészen végtelen dimenzióig). És, már nem fogunk meglepődni, kiderült, hogy a Hilbert terek elmélete sikeresen alkalmazható a fizikában: a kvantummechanika matematikai megalapozásának elengedhetetlen kelléke.

Nem lenne azonban teljes a kép, ha nem említeném meg, hogy gyakran azért a fordított szituáció is megesik: a világ megismerésére irányuló erőfeszítések kényszerítenek ki új matematikai fogalmakat. Newton a mozgás tanulmányozásához vezette be a differenciálszámítást. Vagy hogy modernebb példát említsek: alapvetően a fizika motiválta a fraktálgeometriát (fractal, azaz tört, nem egész dimenziójú terek vizsgálatát).

Van ám azonban számos matematikai objektum, aminek nincs fizikai megfelelője, alkalmazási terepe. Sőt, azt hiszem, ezekből jóval-jóval több van, mint alkalmazottból. (Ezekről később persze kiderülhet, hogy gyakorlati szempontból is fontosak, mint korábban a csoportokról, Hilbert terekről.)

Összefoglalóan azt mondanám, hogy a matematika fejlődésének megvan a maga belső természete, ami minden empíriától független. Elég bizonyíték erre az, hogy sok matematikusnak lövése sincs a fizikáról vagy bármely más, természetet tanulmányozó tudományról - mégis eredményes matematikusok tudnak lenni. Másfelől - és ez éppolyan fontos - a matematika a Természet vizsgálata nélkül nem lenne az, ami.

Nem tudok olyan nem kaotikus világot elképzelni, amit ne matematikával kellene leírni. Ilyen értelemben a matematika elsődleges. Ha egy ilyen világ egyik matematika-könyvébe bepillantanánk (eltekintve a nyelvi nehézségektől), bizonyosan felismernénk, hogy igen, ez matematika.

Hogy mi minden lehetséges világok matematikájának közös alapja? A logikai következtetés. (Minden más lehet teljesen más világról világra, de ez nem.)

Így hogy már van némi képünk a matematika fejlődéséről, jöhet a konvergencia kérdése. De nem most, most megyek aludni.

Címkék: matematika természettudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr735251984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemet 2013.05.14. 09:27:47

"Van ám azonban számos matematikai objektum, aminek nincs fizikai megfelelője, alkalmazási terepe"

Másik oldalról érdekes lehet, hogy viszont minden absztrakt matematikai konstrukcióhoz képesek vagyunk velük összefüggő fizikai gépeket (adott absztrakt programot futtató számítógép) konstruálni, függetlenül attól hogy a természetben alapból nem jelennek meg.

Pl. hogy valami fizikai szempontból egyszerűbbet vegyünk, el lehet képzelni egy newtoni mechanikán alapuló számítógépet: en.wikipedia.org/wiki/Billiard-ball_computer

Futtassunk ezen egy olyan programot ami tfh.a^n+b^n=c^n (n>2) formulát kielégítő egész számokat keres és megáll ha talál ilyet.

Az a kérdés az, hogy ha a külső energiatáplálás fennmarad akkor 100 év múlva működik-e a gép?

Ezt két absztrakciós szinten vizsgálhatjuk, felírhatjuk a newtoni mechanika jelen példában determinisztikus képleteit és előre kiszámíthatjuk egy gyorsabb gépen.

Vagy mondhatjuk hogy a Fermat tétel igaz, tehát a gép addig működik amíg ki nem fogy az energiából/billiárdgolyóból stb... A második magyarázat sokkal nagyobb általánosabb erejű, én pl. biztos jobb modellnek fogadnám el.

Tehát itt egy teljesen absztrakt matematikai tétel magyarázza meg egy "egyszerű" mechanikus rendszer viselkedését.

Hasonló módon bármelyik matematikai objektumnak el tudom képzelni a számítógépes reprezentációját, és azt hogy ezen keresztül ok-okozati hatást fejtsen ki az anyagi világban.

Instant Filozófus 2013.05.15. 01:25:39

@szemet: " bármelyik matematikai objektumnak el tudom képzelni a számítógépes reprezentációját, és azt hogy ezen keresztül ok-okozati hatást fejtsen ki az anyagi világban."

Tetszik a gondolat, erre, bevallom, nem gondoltam. Ám felmerül bennem a kétség:

"a Fermat tétel igaz, tehát a gép addig működik amíg ki nem fogy az energiából/billiárdgolyóból stb..."

Ez az állításod akkor állja meg a helyét, és vonatkozik a fizikai világra, ha egy ilyen gépet valóban meg lehet építeni. Ha nem, akkor csak egy matematikai konstrukcióról szól az állítás, és ott vagyunk, ahonnan elindultunk.

szemet 2013.05.15. 08:02:43

@Instant Filozófus: A billiárd golyós gép gondolatkísérlet talán kár is volt idekevernem, mert a kicsit bonyolultabb fizikával épült hasonló gépek valóságosak - épp előtte ülsz (vagy magad előtt tartod - ha mobil:) és ezek természetesen szintén a fizikai világ részei.

Konstrukciós bizonyításként itt egy rövid program ami megfelelő számnégyeseket generál, sorban az összeset:
codepad.org/jox3Iumy
Ez sorra veszi az összes olyan megfelelő számnégyest amik összege rendre 7,8...15, ahhoz hogy memóriafogyásig fusson a végéről ki kell venni a 15-öt.

Ebből kiindulva íme az aktuális program ami teszteli a Fermat tételt:
codepad.org/Vlad9YYY

A webes keretrendszerben - nem meglepő módon - timeoutol, de otthoni gépen memóriafogyásig futtatható. (Itt már kivettem a 15-ös korlátot.)

Ami még kell a megértéshez, hogy az "or" utasítás ebben a nyelvben addig fut amíg el nem fogy a bemenete - jelenleg ez a veszély nem fenyegeti - vagy nem találkozik egy "igaz" értékkel - és ha a matematikusok jól dolgoztak kijelenthetjük, hogy ez a veszély sem fenyegeti - tehát ez a program száz év múlva is izzasztja a processzorod (igazából memóriahiány sem nagyon fenyegeti ilyen időablakban mert a számok meglehetősen lassan nőnek...)

szemet 2013.05.15. 08:10:41

Ja, és bár kikövetkeztethető az: x<-[y..z],f<-[g..h] stb... jelölés az mondja a gépnek hogy a ..-tal elválasztott zárt intervallumból vegye az egész számokat, és ha több ilyen van felsorolva (a példában 3) akkor ezek Descartes szorzatát adja (az összes kombináció felsorolva).

szemet 2013.05.15. 12:31:57

És pusztán érdekességként: a példaprogram egyben egy illusztráció arra, hogy az egyszerűnek tűnő ámde bizonyíthatóan algoritmikus módszerekkel megoldhatatlan en.wikipedia.org/wiki/Halting_problem problémakör milyen komplex matematikai tételek igazságértékének eldöntését is önmagába foglalja (pár hasonló példa: Goldbach-sejtés, Collatz-sejtés)

Instant Filozófus 2013.05.15. 16:28:13

@szemet: Igen, így már rendben. Azt a tételt most már látom, hogy elvont matematikai objektumok és a fizikai világ között lehetséges kapcsolatot teremteni, és hogy ezek az objektumok konkrét fizikai történéseket okozhatnak.

Azt még elmagyarázhatnád, hogy ez hogyan látható be:

a példaprogram egyben egy illusztráció arra, hogy bizonyíthatóan algoritmikus módszerekkel megoldhatatlan problémakör milyen komplex matematikai tételek igazságértékének eldöntését is önmagába foglalja.

szemet 2013.05.16. 07:47:58

@Instant Filozófus:
Az idézet a belinkelt megállási problémáról szól, magyarul itt: www.inf.unideb.hu/~nbenedek/FormNyelvAutom/chunks/ch09s02.xhtml

Közben kicsit gondolkoztam, azon hogy talán nem minden absztrakcióhoz tudnék ennyire frappáns programot javasolni, de ha valaki naturalista leegyszerűsítheti a gondolatmenetet: ugyanis az emberek (matematikusok) anyagi és "természeti képződmények" és a legabsztraktabb matematikai tételek/konstrukciók is befolyásolhatják őket.

Ezen a ponton elgondolkozhatunk mi van azokkal a konstrukciókkal ami még egy ember agyában sem jelent/jelenhet meg és mondjuk még a fizikai világról alkotott elméleteinknek sem lesznek részei sohasem. Pl. valamilyen nagyon nagy egész szám (mondjuk a világegyetemben megtalálható összes részecske összes elképzelhető kombinációjánál is nagyobb és aminek nincs semmilyen szabályos generálási eljárása - azzal ugyebár esetleg röviden is definiálható lenne)
Erről mondjuk a mat. fil. jól elvitatkozik, pl. a finitizmus (en.wikipedia.org/wiki/Finitism) képviselői szerint akkor ez a szám nem is létezik.
süti beállítások módosítása