Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Kultúrafüggetlen emberi tulajdonságok

2010.10.21. 13:29 | Instant Filozófus | 4 komment

Vajon a kultúra mennyiben határozza meg az egyén alapvető jellembeli tulajdonságait és mennyire vannak kultúrafüggetlen emberi tulajdonságok?

Az nyilvánvaló, hogy sok szempontból a kultúra, melyben az egyén felnevelkedik alapvetően határozza meg a tudatot (emlékezzünk Marxra, aki szerint a lét határozza meg a tudatot). Ilyen pl. a hitvilág: sokak számára nehéz felfogni, hogy más vallások gyakorlói gyökeresen eltérő világképpel is bírhatnak. Egyszer elmentem egy Krisna-összejövetelre, és az előadás végén megjegyezte valaki: jó, jó, de hát ez nincs összhangban a Bibliával. Hát persze, hogy nincs. Egy európai kultúrában nevelkedett ember számára idegenül hangzik a szanszára (körforgás a földi létben reinkarnáció útján a megvilágosodásig). Egy távolkeleti Krisna-tudatú hívőnek azonban ugyanolyan idegenül hangzik az eleve elrendelés elve (azaz, hogy már az egyén Földre születése előtt eldől, vajon milyen utat fog bejárni - mint ahogy sok keresztény egyház tanítja).

De ilyen vízválasztó pl. a gazdasági felfogás is. Egyszer Törökországban jártam, és a bazársoron egy árus - míg megkereste a kért árut - megitatta velem a teáját és megetette a szotyiját. :) Sőt, ha egy árus tudja, hogy a szomszédban frissebb az áru, inkább átküld a konkurenciához. Ez is nehezen érthető számunkra, de megvan az oka: számára és az árus-közösség számára nem az egyéni profit a meghatározó, hanem hogy ők, mint közösség együttesen boldoguljanak, ideértve a vevőt is. Ottlétem alatt alig engedték, hogy bármit is fizessek, mondván: vendég vagyok és a vendégnek mindig a vendéglátók lehetőségei szerinti lehető legjobban kell éreznie magát.

Az is érthető, hogy történelmi megszállások sora magába fordulóvá de éppen nyitottá is tehet egy népet és benne az egyént.

Furcsa, de még a tudomány művelését is befolyásolhatja a kultúra! Sokak szerint a többértékű logika magas szintű művelése teljesen természetesen fűződik nagyrészt a távolkeleti matematikusokhoz, hiszen tőlük idegen az európában egyébként sokáig egyeduralkodó determinizmus. Úgy is mondhatjuk: a gondolkodásmódjukhoz "passzol" a többértékűség. (A többértékű logika megengedi, hogy egy logikai állításnak igaz és hamis mellett egyéb értékei is lehessenek.)

De vajon mi a helyzet a kultúrafüggetlen tulajdonságokkal? Hirtelen ez a néhány jutott eszembe:

  • Minden ember szereti a humort és a vidámságot, a másik megnevettetését fontosnak tartjuk.
  • Minden társadalom kisebb-nagyobb közösségekre bomlik (családtól baráti közösségen át a politikaiig).
  • Ilyen lehet még az egyén életének mozgatórugója, hiszen a legtöbb embernek van életcélja (amit persze már a társadalom befolyásolhat/determinálhat).
  • Mindannyiunk számára alapvető fontosságú, hogy hasznosnak érezzük magunkat. Ezt ki abban találja meg, hogy a kertjét gondozza, ki abban, hogy közösségben munkálkodjon vagy gyógyítson és így tovább.
  • "Nagy igazságok" keresése. Ez különösen fontos, mert nagyon sok "nagy igazság" van és a válasz sokat elárul az egyénről. Például, hogy transzcendens vagy materiális utat választ. (Szerintem például nagy igazság, hogy ne egye le az ember magát, mert akkor ki kell mosni a ruhát.:D)

És egy sajátos példa: amikor Törökországban elszállásoltak, a vendégek számára fenntartott kollégiumi részben volt a szobám, és a mellettem levő szárnyban lányok laktak. Ott több helyen még az órákon sem vegyülnek fiúk és lányok, nemhogy a koliban. Ebből kifolyólag akkora riadalom támadt, amikor véletlenül rossz ajtót választottam és benyitottam a lányokhoz, hogy "menekülnöm" kellett. Jött az őr (természetesen az is nő) és erélyesen kizavart. Phű, de vicces volt. Azért rám nézve hízelgő, hogy azt hitték, végigprütykölöm az összes lányt...

És mikor ezt meséltem a fiú koliban lakó ismerőseimnek, úgy néztek rám, mintha minimum a mennyben jártam volna. Vihogtak, hogy majd vigyem át őket is.

Naszóvalatanulság: kultúrától függetlenül érvényesülnek a nemi szerepek. Minden kissrác ugyanazt akarja... De hogy vajon mit akarnak a lányok...?
 

Címkék: kultúra társadalom törökország jellem hitvilág bazár többértékű logika

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr692388404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

craft 2010.10.21. 13:53:58

Kezdésre válaszolva annyit, hogy éber, nyitott elme megtartásához kell egy kis infantilizmus. Másképp az ember túl komoly lesz és elfelejti, hogy igenis az india, nigger, stb is szarik.

craft 2010.10.21. 13:57:51

Amugy a törcsi csajok lehet kiheréltek volna. Spermád nem maradt volna nemzézsre kis barátom :D
Sok éves elzártság gonosz tud lenni.
Kivétel Kína, ahol több a fiú így a nők választhatnak maguknak partnert. Azzért ilyen szemétkedő a kis Wu :P

Instant Filozófus 2010.10.21. 14:38:07

@craft: Nem tudom, mit tettek volna, tekintve, hogy ottlétem alatt alig találkoztam lányokkal...

craft 2010.10.23. 19:57:21

Igen mert hamar házasodnak és a hittartó családokban otthon maradnak.
süti beállítások módosítása