Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Fényképek

2013.06.24. 06:19 | Instant Filozófus | 3 komment

A fényképek számomra depresszívek.

Valamikor tavaly év elején feljött hozzám egy lány, és mikor belépett a hálószobába (nem dugtunk), megjegyezte: milyen fura, hogy nincs egy kép sem a szobában. Valójában az egész lakásomban nincs egy kép sem. A fényképek ugyanis egykor volt, többnyire kellemes emlékeket idéznek (ezzel eddig nincs semmi baj), de sajátos gondolkodásmódom okán én minden fényképnél továbbgondolom a jelenetet: az adott pillanat "megfagyasztása" után az én képzeletemben mindig jön a "kijózanodás". Az, hogy a kép kedvéért felvett mosoly a kattintás után lelohad, az óra ketyeg tovább, és jönnek az életben azok a történések, amik jól falhoz basznak. Azok a történések, amiket már nem akarsz fotózni.

Párom új lakásunkban kitett egy képet az édesanyámról, aki rákban halt meg hosszú szenvedés és általam történő gondozás után. A képen persze mosolygott, mert nem tudta még, hogy a testében később (vagy már az exponálás előtt jóval) elkezdenek burjánozni olyan sejtek, amik végül teljesen felemésztik és a halálát okozzák. (De teátrális vagyok.)

A kép kint van. Nem mondtam a páromnak, hogy mit gondolok erről az egészről.

Címkék: fénykép

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr594755990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stella28 · http://www.eszteragnosztikusblogja.blogspot.com 2013.06.24. 15:34:14

Egyetértek, hozzátéve, hogy sokszor nem is szeretnél már az lenni, aki egy-egy képen voltál. Lehet, hogy azért, mert boldogabb vagy éppen boldogtalanabb voltál akkor, de az is lehet, hogy csak azért, mert más. A fényképek néha bénítólag tudnak hatni, meg tudják ölni a jelent.

Én a helyedben megpróbálnám megbeszélni a párommal, hogy tűnjön el a kép.

Instant Filozófus 2013.07.17. 01:45:08

@stella28: Fent elfelejtettem leírni, hogy csak az embereket ábrázoló képekkel van bajom. :)

A felvetésedre: legalább olyan jogosnak tartom a párom motivációját egy kép kirakására, mint az enyéimet az eltávolítására, tekintve, hogy érveim nem vezethetők le valami univerzális, tőlem független elvből.

Így hát nem viaskodom, győzzön a liberalizmus.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2013.10.14. 20:51:50

Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó...
Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódodról a "félig üres- félig teli" pohár tanmeséje jut eszembe. Van egy helyzet, olyan amilyen ugye. És vannak a róla szóló interpretációnk, gondolataink, és érzéseink. Ezek egy része tényleíró, más része hangulatbefolyásoló- építő.
Vagyis - hogy rövid legyek - tudatosan, belátással, koncepciózusan kell jól élni az életünket. Még egy hideg- rideg világban is. Amennyire lehet... Még ha belül rág is a rák. Mert ha nem így teszünk, akkor azzal magunknak, és másoknak teszünk rosszat. Vagy legalábbis nem jót. Örülnünk kell a félig teli pohárnak...
süti beállítások módosítása