Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Mechanikus narancs

2011.07.14. 14:42 | Instant Filozófus | 2 komment

Tegnap láttam a fenti című Stanley Kubrick filmet. Ebben az igazságügyi minisztérium egy olyan beavatkozással kísérletezett, mely a bűnözőket úgy kondicionálja, hogy a a bűn elkövetésétől irtózzanak és erős fájdalmat érezzenek.

A kezelés ellen egy pap emelte fel a szavát. Azt mondta, hogy a kezeléssel elvesszük az ember egyik legértékesebb adományát: a szabad akaratot. Kizárólag azért nem fog ezentúl a kísérleti alany bűnt elkövetni, mert fizikai fájdalmat érez az elkövetés előtt.

Már azt hittem, eljő az alkalom, hogy egyet értsek egy pappal. Csakhogy jobban belegondolva: egy bank mellett elsétálva nem merül fel bennünk a kérdés: bemenjünk-e kirabolni vagy sem. Tehát ilyenkor nem a szabad akaratunkat "használjuk", hanem sokkal inkább szocializációnk akadályoz a bankrablásban. Egyszerűen visszariadunk attól, hogy más pénzét elvegyük. Mondhatjuk azt, hogy egyfajta "fájdalmat" érzünk az elkövetés gondolatától is. Ez tehát nem erősíti a pap érvelését, hanem gyengíti. Ha úgy tetszik, a filmbeli kezelés csak "gyorsított szocializáció". És ha így van, miért kellene tiltakoznunk ellene? Az ellen sem tiltakozunk, ha a szüleink elmondják, hogy mások pénzét nem szabad elvenni.

Az más kérdés, hogy engedjük-e az államnak azt, hogy ilyen mélyen beleavatkozzon az agyi tevékenységünkbe. Azt mondom, hogy nem, mert az államok képesek időnként túllépni a nekik adományozott jogosítványokon. A filmbeli döntéshozók azt mondták, semmilyen morális megfontolás nem vezette őket, pusztán csak csökkenteni akarták a bűnügyek számát.

Ha egy ilyen kezelés teljesen önkéntes (a filmben is az volt), akkor aki visszautasítja, miért teszi?

A film alapja Anthony Burgess Gépnarancs című könyve, a múlt heti HVG-ben is van egy cikk az ügyben és Julian Baggini A tányérra kívánkozó malac c. könyvének egy szakasza is szól a kérdésről.

Címkék: mechanikus narancs stanley kubrick

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr683067176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nola 2012.06.24. 13:02:38

A Mechanikus narancs az egyik kedvenc filmem:)

Nola 2012.06.24. 13:06:37

A Mechanikus narancs az egyik kedvenc filmem:)
süti beállítások módosítása