Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Potenciálisan nagy számok

2011.03.29. 16:06 | Instant Filozófus | 1 komment

Gyakran esek abba a hibába, hogy úgy gondolom: nagyon nagy számokkal számolni, azokkal foglalkozni teljesen felesleges, hiszen azok úgysem realizálhatók papíron, számítógépen. Sőt, teljesen értelmetlennek tűnik olyan számokkal számolni, melyek számjegyeit le sem tudjuk írni a Világegyetem összes részecskéjének felhasználásával sem.

Nos, a helyzet nem egészen ez. Egy meglepő tény: ha a kiterjesztett 44 betűs magyar ábécét vesszük, meg néhány írásjelet hozzáveszünk, akkor az ilyen készlettel felírható, mindössze 50 betűs(!) szövegek lehetséges száma több, mint a Világegyetem összes részecskéjének száma (ami hozzávetőleg 10^80). Ezen szövegek természetesen nyelvtani értelemben szinte mind teljesen értelmetlenek, de ez most mindegy. :) (Az is érdekes kérdés, hogy hány ilyen értelmes szöveg készíthető, de ezt lehetetlennek gondolom megválaszolni.)

Szóval ha megkérnénk valakit, hogy hasraütésszerűen írjon fel egy ilyen "szöveget", akkor elvben bármely konkrét szöveg realizálódhat, és a lehetőségek száma több, mint a Világegyetem részecskeszáma.

Szóval a nagy számoknak, úgy tűnik, igenis van létjogosultsága...

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr752782268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stella28 · http://www.eszteragnosztikusblogja.blogspot.com 2012.07.05. 14:45:38

Hm, igen. Néhány napja írogattunk arról, hogy milyen sokféle módon tudunk egymásnak ellentmondó világokat alkotni - ha máshol nem, legalább gondolatban, az "ideák" szintjén. Az viszont, amit ebben a bejegyzésedben írtál, számomra azt sugallja, hogy nemcsak új világokat tudunk teremteni, de az általunk érzékelt Univerzumot is kvázi kedvünk szerint kibővíthetjük. Ráadásul ez a kibővítés akár potenciálisan valóságosabbnak is tekinthető, mint a világalkotás lehetősége. Azért gondolom, hogy így van, mert míg az általunk konstruált univerzumok a gondolatainkon kívül esetleg semmilyen értelemben nem létez(het)nek, addig az általad leírt nyelvi példának a realizálása előtt nincs objektív akadály (csak, feltételezem, rengeteg ember, számítógép és idő kellene hozzá).

Ha lenne Isten, elég furcsa lenne, ha hagyná, hogy magunkfajta "gyarló" halandók ennyiféle módon belekontárkodjanak a teremtésébe...
süti beállítások módosítása