Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Dimitri Verhulst: Semmivégre

2010.12.15. 20:53 | Instant Filozófus | 8 komment

Tegnap fejeztem be a fenti belga író könyvét. Ha akarjátok tudni, hogyan lehet művészien írni egy abszolút lepusztult, céltalanul lézengő, alkoholista család mindennapjairól, akkor feltétlenül ajánlom ezt a könyvet. Mellesleg két-három oldalanként röhögtem fel olvasás közben.

A könyv önéletrajzi ihletésű. Ebből - és Frenák Pál-idézetemből is - látszik, hogy rendkívüli tehetségek a legmélyebbről is jöhetnek. Vajon mi lehet az a (genetikai?) háttér illetve ok, ami egy teljesen átlagos - vagy az alatti - család valamely tagját kiemeli? Mert hogy nem a környezet és neveltetés, az látható...

Számomra tanulság az is, hogy még Belgiumban is vannak olyan falvak, melyekben az emberek nem Tolsztoj lapozgatásával múlatják az időt, hanem istenesen berúgnak minden áldott nap...

Ejj, mijjen sokk kúltúrálisos belyegyzés vanik itt a blóggon mosttanában...

Címkék: dimitri verhulst semmivégre

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr132518368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kinoxalin 2011.01.11. 20:09:19

Ez a könyv óriási!

Instant Filozófus 2011.01.11. 22:40:54

@kinoxalin: Az bizony! Teljesen spontán vettem meg, pusztán a hátsó borító szövege alapján. (Általában is bejön ez a "módszer".)
Örülök a visszajezésednek, üdv!

kinoxalin 2011.01.13. 13:20:00

@Instant Filozófus: Ajánlom figyelmedbe a másik magyarul megjelent könyvét, Problemszki Szálloda a címe, szintén egy nagyon jó könyv, habár egész más a téma.

Instant Filozófus 2011.01.13. 21:25:35

@kinoxalin: Kedves Kinoxalin, biztos lehetsz benne, hogy el fogom olvasni. Köszönöm.

Ha már ajánlásnál tartunk, akkor Douglas Coupland: Minden család pszichotikus c. könyve valószínűleg tetszene. (A cím már elárulja, hogy a téma nem áll messze a Semmivégre témájától, habár itt nem az alkohol körül forog a történés:))

kinoxalin 2011.01.14. 08:41:53

@Instant Filozófus: kösz a tippet!

Ha már alkohol, akkor Charles Bukowski minden könyve az alkohol körül forog, remekművek a maguk módján. :-)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.01.18. 09:42:22

@kinoxalin: Nem igazán mindegyik Bukowski alkohol központú. A Kezdő (Ham on Rye) egyáltalán nem és a Hollywood sem annyira a pia körül forog. A nőknél viszont fontos, mert ott ugye ahhoz viszonyít (mármint oldalanként kétszer bevallja, hogy a pia és a nők közül neki a pia nyer mindig, de azért...), a Postánál is inkább mellékcselekvés,mint a lovi és a kapcsolatok/házasság.

Verhulst és Bukowski egyébként nagyon hasonlítanak az egyenes szókimondásukban, abban, hogy nem is akarják megszépíteni a dolgokat és nem is misztifikálják túl az emberi cslekedetek mozgatórugóit. Ezért van az, hogy Bukowskiról (és Verhulstról is) sokan mondják, hogy a semmiről írnak, pedig csak a szokásos (szerelem, megbocsátás, túlélés, jellemfejlődés) motivációk és végkövetkeztetések (értelmes és értékteremtő befejezés) hiányoznak belőlük.

@Instant Filozófus: Coupland esetében azért más a helyzet. Esetében inkább Vonnegut felé hajlanék, hiszen nekik igenis fontos a lét értelmetlensége mellett (ellenére?) kihangsúlyozniuk, hogy azért van remény. De ez csak az én véleményem.

Ha nyers és nem cifrázott könyvet akartok, akkor érdemes Hosseini felé nyitnotok (Papírsárkányok, 1000 splendid suns- ez most már megjelent magyarul is). Ezt még senkinem bánta meg. Ha meg romantikus realistát, akkor egyértelműen William Wharton (Büszkeség, Éjfélre kitisztul, Madárka).

Instant Filozófus 2011.01.19. 22:13:46

@pancho_sanza: Köszönöm az intelligens elemzést. Sajnos Bukowskit még nem olvastam, de pótolom. A többi tippet is köszönöm.

Igazán örülök, hogy Verhulst-Coupland-Vonnegut-Bukowski diskurzus alakult ki, pont az én blogomon.
süti beállítások módosítása