Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Az abszolút racionális, virtuális választó

2010.10.24. 23:08 | Instant Filozófus | 2 komment

Az újabb franciaországi (Sárközy nyugdíjreformja elleni) tüntetéshullám a következő agymenést indította el bennem.

Az emberek nagyon nagy része egyszerűen nem veszi észre, hogy a személyes magánérdeke és a közérdek között gyakran óriási szakadék tátong. Arra meg pláne sokan nem látnak rá, hogy épp aktuális magánérdekük erősen ütközik a következő generációk és a jövő társadalmának érdekeivel. Ad abszurdum, gyakran valójában magának a választónak nem érdeke, hogy kiszolgálják az igényeit.

Ezért hát be lehetne vezetni egy mandátumszerzés-módosító eljárást. Meg lehetne alkotni néhány, gazdasági fejlődést és a "társadalmi jövő" fenntarthatóságát mérő mutatót, melyeket alapulvéve az addig kormányzó pártokra leadott voksokhoz hozzá lehetne adni néhány százaléknyi szavazatot. Persze nem úgy, hogy antidemokratikus módon semmisnek tekintünk vagy többszörözünk szavazatokat, hanem egy "virtuális választó-tömeget" (mondjuk 3-5-7 százaléknyit) feltételezni, amely a mutató fényében abszolút racionálisan dönt az addigi kormányzatról.

Az ellenzék így nem kaphatna plusz szavazatokat, mert az érdekeltté tenné őket abban, hogy rosszabbul menjenek a dolgok. :)

Természetesen válság idején a kormányzatok igyekezete ellenére is lejtmenetbe kerülhet a gazdaság (munkanélküliség stb.), ezért a száraz mutatók (munkanélküliségi ráta, államháztartási hiány, gazdasági növekedés) nem alkalmasak, vagy csak kis részben azok.

Ötleteljünk!... Ti mit javasolnátok?

Két példát idézek segítségül, a 13. havi bérek elvételét (előző magyar kormány) és a magánnyugdíjpénztári állami hozzájárulás megvonásának (mostani kormány) esetét.
Az első esetben olyan plusz juttatás megvonásáról volt szó, mely mögött nem állt valós termelési teljesítmény. Utóbbi esetben azonban tényleges teljesítményből (vagyis a magánnyugdíj-kasszába befizetők fizetéséből) származó összeget veszik el (áttételesen). Előbbi tehát ilyen értelemben kevésbé volt problematikus. Noha kétségkívül "fájdalmasabb".

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr502396356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

craft 2010.10.26. 18:35:01

Bármilyen adott % is legyen ez a virtuális tömeg felmerülnek problémák:
1)Szavazópolgárok mekkora része vesz rész. Főleg akkor baj ha a racionális tömeg konstans
2)Ki mondja meg mi a racionális? Persze ez eléggé butus kérdésnek tünhet pedig nem az. Ami emberi az soha a bedes életbe nem lesz racionális. Kikéve persze ha én fogom programozni. Hehe.
3)Ha az adott % -ot a résztvevői rátához igazítjuk akkor vagy túl kicsi, vagy túl nagy lesz a befolyása a választásokra.

Amugy szentem kéne a faszba hagyni a demokráciát oszcsá.

Instant Filozófus 2010.10.29. 12:53:15

@craft: 1) Ha pár százalékról van szó, az lehet "jelképes" is, a lényeg, hogy ezeknek a szempontoknak legyen képviselete.
2) Sok olyan racionális "irányelv" van, aminek hasznosságát senki sem vitatja. Ilyen pl. az alkotmányban foglalt értékek összessége (persze eddig legalábbis. Ez mostanában módosulhat...)
3) L. az első pontot.
süti beállítások módosítása