Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Egy kis nyelvi-logikai okoskodás

2021.03.18. 08:50 | Instant Filozófus | Szólj hozzá!

A tévét félfüllel hallgatva megütötte a fülem egy sportkommentátor két mondata is: 1) Itt most minden megtörténhet, és mindennek az ellenkezője is. 2) Szerintem biztos.

A kommentátort még csak véletlenül sem bántanám, hiszen ilyen mondatokat mindenki tucatszámra mond nap mint nap. Másfelől én nem vagyok híve a tudományoskodó kukacoskodásnak, szóval az alábbiakat nem is javítási céllal írom, pusztán csak úgy. Szóval nézzük meg, mit is akarnak mondani logikailag ezek a mondatok.

1) Ha minden megtörténhet, abban természetesen benne van az is, hogy megtörténhet egy esemény, mondjuk A, és megtörténhet annak ellentettje (így szoktuk jelölni: ¬A) is. Szóval annak a hozzátétele, hogy "és mindennek az ellenkezője is" már tulajdonképpen felesleges.

2) Ha valaki azt mondja, hogy egy A esemény bekövetkezte szerinte biztos, az azt is mondja, hogy lehetnek mások, akik megítélése szerint viszont nem biztos A bekövetkezése. Ha valaki megengedi, hogy valaki más szerint egy esemény bekövetkezte ne legyen biztosra vehető, az a saját vélekedését (miszerint A biztosan bekövetkezik) lenullázza. Sőt, ellentmondásba keveredik.

A második ponthoz még hozzáfűzhető egy kicsit mélyebb elgondolás is, ami az ellentmondást egyébként feloldhatja. Ha a matematikában valószínűségről akarunk beszélni, először mindig ki kell jelölnünk az eseményeink halmazát (az eseményteret), amelynek valószínűségeit vizsgáljuk, és egymáshoz hasonlítjuk (miszerint egy esemény bekövetkezése valószínűbb mint egy másiké, vagy ha az egyik esemény bekövetkezik, a másik biztosan nem, stb.) Ilyenkor egyben mindig kijelölünk egy biztos eseményt is, ami mindig bekövetkezik akárhányszor egy esemény bekövetkezik. (Pl. kockadobásnál az az esemény, hogy az eredmény 1 és 6 között lesz.) És most vissza a 2. mondathoz: ha valaki szerint egy esemény biztos, de megengedi, hogy más mást gondoljon, az implicite azt mondja, hogy másnak lehet olyan eseményrendszere, amely szerint az ő biztos eseménye nem biztos esemény többé. Ha több faktort veszünk figyelembe (bővítjük az eseményteret) akkor ez lehetséges: pl. ha megengedjük, hogy a kockadobás érvénytelenségét is bevegyük a képbe, akkor már nem csak 6 eseményünk van, és a korábbi biztos esemény immáron nem a biztos esemény.

Címkék: nyelvtan logika

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr1316468838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása