Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Kényszerpálya

2014.09.25. 18:03 | Instant Filozófus | Szólj hozzá!

Egy teljesen átlagos pillanatban - épp egy biciklis miatt álltam meg a járda szélén - jött a triviális, de mégis mélyen letaglózó gondolat, hogy az élet minden másodperce kényszerpálya. Hogy te éled és uralod a saját kis vacak életedet, az egy átkozott illúzió, a legalattomosabb fajtából.

Hiszen felnőnöd kell. Enned és innod kell, fürödnöd kell, pisilned meg kakálnod kell. Aludnod, pislognod és vakaróznod kell. Kezet gyakran mosnod kell, mert a baktériumoktól félned kell.

És ha mindez nem lenne elég, akkor: köszönnöd kell, elutasítanod és elfogadnod kell. Ingáznod kell. Gyereknek vagy szülőnek, szomszédnak, szeretőnek, férfinak vagy nőnek, beosztottnak vagy főnöknek lenned kell. A szexet élvezned kell, boldognak látszani kell. A megszokott márkádat megtalálnod kell. Beletanulni neked kell. A mások által megnevezett dolgokat szeretned vagy utálnod kell, de legalábbis viszonyulnod mindenhez kell. A Windowsodat update-elned kell, a telefonodat a töltőre feltenni kell. Szülinapi fotókat FaceBook-ra posztolni kell, mosolyogni mindegyiken kell.

És ha még ez sem lenne elég, akkor ott van az, hogy a rezsicsökkentésről valamit gondolnod kell, az Ebolára figyelned kell, a török EU-csatlakozást támogatnod vagy ellenezned kell. Tájékozottnak látszani kell, ezért a szír konfliktusra figyelned kell, a forint gyengüléséről valamit gondolnod kell.

Felejtened is kell, hiszen már most tudod, hogy majd egyszer gyógykezelésre járnod kell, a gyógyulásodért imádkoznod kell. Az orvosnak a segítséget köszönni kell, a rokonokat lerázni meg vigasztalni magadnak kell, a sok gyógyulási történetet meghallgatnod meg kell, de a végén meghalnod mégiscsak meg kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr566731593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása