Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Csak nézni, hogy telik

2012.07.23. 06:11 | Instant Filozófus | 3 komment

Egy lavór meleg víz esténként, és nem csinálni semmit. Csak nézni, hogy telik a kurva élet.

Sátántangó (Tarr Béla filmje)

A mindennapi (főleg városi) tapasztalatunk az, hogy zsúfolt az utca, a ház, a lift, a busz. Vannak történések, még ha azok jelentéktelenek is. Tarr Béla - az én olvasatomban - épp az ürességet, elhagyatottságot történés-nélküliséget ábrázolja a filmjeiben. Azt az ürességet, amit akkor kapunk, ha lehántjuk a mindennapokról a jelentéktelen részleteket: elhaladó autókat, üzletből kilépő vásárlókat, fagyiért pityergő gyermekeket, a kapaszkodón a kezünkhöz véletlenül hozzáérő utastárs testének röpke melegét, egy lájkot a Facebook-os fotónkon. Ami marad, az az, ami meglátásom szerint maga a "kurva élet": a lavór meleg víz fodrozódásának szemlélése során annak felismerése, hogy voltaképpen alig van valami a mindennapokban, ami szerethetővé tenné azokat. Ami elmondatná veled, hogy de jó volt ezt megélni. Csak telik és telik. Telik a szinte-semmi szakadatlanul. A lehántás után csak hideg űr marad.

De mégis minek kéne maradnia? Vonnegut azt írta valahol, hogy életének legboldogabb percei azok, amikor a kutyáival önfeledten, játszadozva fetreng a padlón... Néha azt érzem, hogy hagyni kéne a francba ezt a kibaszottul jól felépített modern társadalmat, ami csak a robotra és semmit jobbá nem tevő tárgyak birtoklásának akarására nevel, és önfeledten, játszadozva kéne fetrengenünk a padlón. Minden áldott nap. Reggeltől estig. A kutyák elég jók erre, mi, emberek azonban alkalmatlanok vagyunk. Ha Isten a teremtő, itt cseszte el.

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr74672047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nola 2012.07.25. 16:59:47

Nagyon jól leírtad, pontosan ezt az ürességet szokta ábrázolni Tarr, ezt én is nagyon szeretem a filmjeiben. A Sátántangót sajnos még nem láttam, de biztosan fogom majd, csak valahogy még be kéne szereznem.

Nem tudom, hallottál-e Koko gorilláról. Én sokszor irigylem a nevelőjét, Penny-t, aki a világtól elzárva ezzel a csodálatos gorillával töltheti az idejét. Bár az is igaz, hogy nem bírnám sokáig internet és alantas városi szórakozási formák nélkül:D

Instant Filozófus 2012.07.25. 17:22:16

@Nola: Udv ismet, Nola!

Igen, hallottam Koko-rol. Es ertem is, hogy mire celzol. Tudod, az utolso bekezdest nem kell szo szerint erteni. (Nagy bajom, hogy gyakran nem tudom erzekeltetni, hogy ironizalok vagy kepletesen beszelek.) A fejlodessel persze hogy nincs semmi bajom: egyre jobb orvosi eszkozok es gyogyszerek keszulnek, az internet reven az emberiseg altal felhalmozott tudasanyag konnyen hozzaferheto, gepek valtjak fel az unalmas munkafolyamatokat stb.

De valahogy ugyanannyi frusztralt ember van (ha nem tobb), mint barmikor maskor volt. Szoval csak arra celoztam, hogy a hiba valahol bennunk van, es ennek a kikuszoboleset nem "kivulrol" kell varni, a fejlodestol. Mi, emberek vagyunk azok egymas szamara, akik - minden technika nelkul - jobba tudjuk tenni a mindennapokat. Egyszeruen azzal, hogy nem valasztunk meg idiotakat politikusoknak, nem kezdunk el kiabalni a masikkal, ha veletlenul a labunkra lep a buszon, stb.

(Most abbahagyom, mert mar kezdenek szentimentalis lenni, amit kerulni akarok.)

Nola 2012.07.26. 14:59:45

Üdv neked is!:)

Értem én, hogy mire gondoltál. Sejtettem azt is, hogy nincs bajod a fejlődéssel:)
Egyébként mintha olvastam volna valami olyasmit, hogy minél fejlettebb egy társadalom, annál több a frusztrált, szorongó ember.
Amit a második bekezdésedben írtál, azzal teljesen mértékben egyetértek.
süti beállítások módosítása