Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Las Vegas, végállomás

2012.06.18. 04:03 | Instant Filozófus | 5 komment

A Las Vegas, végállomás (Leaving Las Vegas) című filmben nyújtott alakításáért Nicholas Cage Oscar díjat kapott. A film arról szól (spoiler!:)), hogy egy negyvenes férfi családi élete összeomlott, és a munkahelyéről súlyosbodó alkoholizálása miatt elküldték. A főnöke utolsó beszélgetésükkor barátian megkérdezte, hogy mit szándékozik ezután tenni. Azt válaszolta, hogy elutazik Las Vegasba.

Ez az úticél azonban nem pusztán úticél volt, hanem egyfajta életcél is. Ben ugyanis sziklaszilárd elhatározásra jutott: eldöntötte, hogy halálra issza megát. Las Vegasban megismerkedett egy prostituálttal, akivel szerencsétlen sorsuk összefonódott. Megállapodtak, hogy sohasem fogják megpróbálni egymást más útra téríteni. Amikor azonban Ben egészségi állapota már nagyon súlyosra fordult, barátnője megkérte, hogy keressen fel egy orvost.

Ekkor Ben alkoholtól homályos tekintettel felnézett, és azt mondta: Sera, én nem megyek orvoshoz.

Ebben a mondatban minden benne volt. Egy olyan ember kijelentése volt ez, aki már meghozta élete lényegében utolsó, nagy és megmásíthatatlan elhatározását, mégpedig azt, hogy rohamtempóban elpusztítja magát. Az utolsó kortyig azonban valamiféle mámoros utazáson kíván részt venni, kizárva a külvilágot, a realitást és mindennemű józan cselekedetet.

Hogy miért írtam le mindezt? Azért, mert válaszút előtt állok. Választhatok, hogy visszaállok otthon a taposómalomba, vagy maradok itt ahol jelenleg vagyok, amíg van pénzem, és majd meglátom, mi lesz.

Ahogy a kertben cigiztem (a szokásos macsek társaságában), értettem meg igazán Ben döntését. Ha elég bátor lennék hozzá, most, jelen helyzetemben én is választhatnám azt az utat amit ő. Ez a felismerés félelemmel töltött el. Lehetne ez a város az én Las Vegasom. Minden adott lenne hozzá...

Vajon kb. egy évbe besűríteni egy életnyi mámort megéri-e? Előre hozni jót és rosszat, hogy ne kelljen a történésmentes hétköznapokat megélni? Csak a sűrítményét nyelni. De félelmetes kérdések ezek...

Címkék: részegség

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr724595032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stella28 · http://www.eszteragnosztikusblogja.blogspot.com 2012.06.19. 19:09:50

Gondolkodtam egy ideig, hogy írjak-e választ erre a posztodra. Végül arra jutottam, hogy valószínűleg Te sem véletlenül teszed fel az írásaidat az internetre. Ha zavar, hogy vadidegenként beleugatok az életedbe, nem fogok megsértődni, ha nem teszed közzé ezt a hozzászólást.

Azt hiszem, mindannyian, bárhol és bármikor csinálhatunk Las Vegast az életünkből. Ehhez még csak a világvégére sem kell elutaznunk. Kérdés, hogy olyan képességekkel és érdeklődő természettel, mint amilyennel (az írásaid alapján) Te rendelkezel, érdemes-e sietni. Nem állítom, hogy az életet nagyra kellene értékelned. De a bejegyzéseid alapján azt gondolom, hogy viszonylag fiatal vagy, ezért talán nem lenne jó döntés megtagadnod magadtól a lehetőséget, hogy az élet még taníthasson neked valamit. A mámor eltompít - a "taposómalmos" létezés, bár unalmas és sivár, időnként komoly tapasztalatokkal gazdagít. Vagy nagyon félsz a történésmentességtől? Mert abban, persze, ha hazajössz, bőven lesz részed. De vannak-e még dolgok, amire kíváncsi vagy? Van-e még valami, amit, úgy érzed, össze kell raknod magadban? Ha ezekre a kérdésekre igennel tudsz válaszolni, ez az "igen" éltet, segít, néha még örömöt is ad. Akár mámoros örömöt is. Hogy mindez így van, saját tapasztalatom.

Ha pedig az "igen" egyszer végképp kikopik, Las Vegas még mindig ott vár bárhol, ahol csak akarod.

Instant Filozófus 2012.06.19. 21:52:38

@stella28: Jajj, nagyon köszi az válaszodat. Igazán aranyos vagy!

Ám valójában amikor a fentieken gondolkodtam, az nem volt több, mint annak a felismerése, hogy jelen napjaimban az >elméleti< lehetőség megvan, hogy meglépjem azt, amiről írtam. Ezen felismerés során végtelen mély, jéghideg űrt éreztem magamban és magam körül. Ez volt a félelmetes és ez vezetett a poszthoz.

De a gyakorlati lehetőség nincs meg, hogy Las Vegas-t csináljak a városomból. Magam miatt nincs. Nem szeretnék itt, egy nyilvános blogon a személyes dolgaimról sokat beszélni, de az általad feltett kérdésekre jórészt igenek a válaszaim. Valóban fiatal vagyok még ;) és nagyjából látok magam előtt egy életutat, amit azért végig kívánok járni. (Számolva persze azzal, hogy bármi véletlen történés közbejöhet.)

Azt eldönteni, hogy megérte-e, csak az élet végén lehet, ha megadatik, hogy megöregedj, és vissza tudj nézni az életedre. Ahhoz meg érdemes megadni az esélyt.

(Szóval, összefoglalva, ne hidd, hogy depressziós alkat vagyok. Magam sem tudom hogyan, de a borús általános világlátás nagyon jól megvan a derűs, hétvégi táncolós, barátokkal hülyülős mindennapokkal.:D)

Instant Filozófus 2012.06.20. 01:26:11

@stella28: Hadd tegyek hozzá még valamit, hogy jobban értsd a helyzetet, és miért beszéltem elméleti lehetőségről.

Nem lehet minden város a te Las Vegasod, egyszerűen azért, mert a legtöbb menthetetlenül unalmas. Nemhogy egy hosszú trip alatt, de még józanul is. :)

Másrészt nem teheted meg életed bármely pillanatában, hogy egyszerűen lelépsz, mert a legritkább esetben adatik meg, hogy minden munka nélkül van elég pénzed.

Ezek most nálam szerencsémre adottak. És hát még az is hozzá jön, hogy nincsenek otthon lezáratlan ügyeim. Ez adja a válaszutat... Maradni, visszamenni...

stella28 · http://www.eszteragnosztikusblogja.blogspot.com 2012.06.20. 17:20:39

Ezek szerint kissé félreértettelek - bár ennek ebben az esetben kifejezetten örülök.:) Ha Las Vegason valóban a végső mámor színhelyét értenéd, akkor újra csak azt tudnám mondani, amit már korábban leírtam. Ilyesmire egyébként tényleg mindig van lehetőség - vannak a mámornak olyan formái, amihez nemigen kell pénz, ellenben bele lehet halni, legalábbis ha az embernek "szerencséje" van. Gondolom, értesz.

Ha tehát jól értem a helyzeted, Te most egy kivételesen szabad és független állapotban vagy, és azt kell eldöntened, hogy feladd-e az így folytatható életet az itthoni mókuskerékért. Ez már tényleg nehéz kérdés. Borzasztó hülyén érzem magam, hogy így ismeretlenül osztogatok neked tanácsokat, de van egy olyan érzésem, hogy lehet, hogy utóbb bánnád, ha nem használnád ki ezt a lehetőséget. Bár elképzelhető, hogy csak magamból indulok ki...:) Talán nem baj, ha az embernek vannak "őrült" időszakai, feltéve, hogy az nem ragadja őt visszafordíthatatlanul magával. Hogy az "őrültség" nem tud rombolóvá válni. Ehhez önuralomra van szükség; no meg megfelelő felkészültségre azzal a csömörrel kapcsolatban, ami az ilyen időszakok végét jellemezni szokta. Nem feltétlenül kell, hogy ennek a csömörnek a kilátása visszatartson - könnyen lehet, hogy a megelőző szabad időszak átélése miatt megéri ezen is túlesni. Elképzelhető, hogy ha Las Vegas egy nem végzetes változata mellett döntesz, olyasmiben lesz részed, amiben csak nagyon keveseknek.

Tulajdonképpen itt akartam lezárni ezt a hozzászólást, de írás közben még valami eszembe jutott: mennyire bírod a céltalanságot? Mert ez sem elhanyagolható szempont. Ha maradnál, tudnál-e célt adni az életednek? Zavarna-e, ha semmi ilyesmi nem lebeghetne előtted? Bár az előbb inkább a maradás, ezzel most inkább a visszatérés mellett sikerült érvelnem... Sajnos egyértelmű tanácsot nem tudok adni, de talán segít, ha ezeket a dolgokat végiggondolod.

Instant Filozófus 2012.06.21. 01:08:52

@stella28: Köszönöm a tanácsokat. A kérdésed: mennyire bírom a céltalanságot. Hát, épp ezt készülök most kipróbálni. :) Érdekes kísérlet lesz mindenféle kívülről diktált kötelezettség nélkül lenni.

(Magam persze támasztok célt: tanulom a helyi nyelvet, utazom, kutatok, naéspersze a hétvégéket igyekszem kocsmák és bárok mélyén tölteni a helyi arcokkal. :D)

>vannak a mámornak olyan formái, amihez nemigen >kell pénz, ellenben bele lehet halni, legalábbis ha >az embernek "szerencséje" van.

Azt hiszem, ezt sajnos nem teljesen értem.
süti beállítások módosítása