Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

A deizmus margójára

2012.05.19. 00:43 | Instant Filozófus | 2 komment

 A deizmus hozzávetőlegesen azt vallja, hogy létezik ugyan Isten, de a teremtés végeztével már nem vesz részt a Világ irányításában.

Ez nem is csoda. Ez a világ nem úgy néz ki, mint amit bárki is irányítana. Ha deista álláspontra helyezkedem, az azért magyarázatot követelhet, hogy miért is tartja magát távol Isten a világtól. Szerintem az ok a következő.

Mint mindenki, aki valamilyen formán "teremt" - gondolhatunk itt a gyermeknemzésre vagy egy találmány megalkotására stb. - gyönyörködik a saját szüleményében. Legalábbis egészen addig, amíg ez a teremtmény nem kezd elfajulni. Istennel is valami olyasmi lehetett, hogy létrehozta a világot: megalkotta a fizikai törvényeket, hozzá az anyagot és az ősrobbanás szingularitásából útnak indította az egészet.

Gyönyörködött is benne. Az elektrodinamikának köszönhetően létrejöttek az ionok, molekulák majd a gravitációnak köszönhetően összeálltak az első nagyobb anyagcsoportosulások; galaxisok, benne bolygók, csillagok stb.

Majd legalább egy helyen a Világegyetemben létrejött az élet is. Istent ekkor belső melegség tölthette el, hogy az általa alkotott szabályrendszer révén képesek ilyen bonyolult szerveződések is létrejönni. Majd kisvártatva megjelent az ember is. Ez még oké. Csakhogy az embernek sajnos megmásíthatatlan tulajdonsága, hogy vannak olyan törekvései, amiket kizárólag a másik megkárosítása révén, a másikon való átgázolással érhet el. Ez már erkölcs és nem tudomány.

Ezen a ponton gondolhatta Isten, hogy szar került a ventilátorba. A saját alkotása túl önálló életet kezdett el élni. Csoda hát, hogy nem bírt ezzel szembenézni, és hátat fordított a saját kreálmányának?

Szerintem most valahol a számításait ellenőrzi, hogy hogy a fenébe lehetne a fentieket korrigálni...

Címkék: isten deizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr714525194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stella28 · http://www.eszteragnosztikusblogja.blogspot.com 2012.06.12. 22:30:06

Szia, megint én - már ha nem baj:)
Nehezen tudnám eldönteni, hogy karikatúrának vagy komoly gondolatmenetnek szántad-e a fenti bejegyzést - bár azt hiszem, leginkább mindkettőnek.
Furcsa és kényelmetlen gondolat az, hogy Isten valahol elronthatta a világot, noha kétségtelen, hogy a mérhetetlen mennyiségű diszfunkcióra nem is olyan rossz magyarázat ez. Érdekes módon a világra vonatkozó ilyen, jócskán pesszimista magyarázatokkal nemigen szoktunk foglalkozni, pedig ezekből is nagyon sokat el lehet képzelni. Engem például egy időben (egészen abszurd életkorban: tizenkét évesen) nem hagyott nyugodni az a gondolat, hogy mi van, ha csak én létezem. Vagy csak a világ és benne én. Később aztán rájöttem, hogy a kérdés nem csak engem izgat, hanem a filozófiatörténet egy jelentős vonulata ilyen jellegű problémákra épül, mégis: egy idő után túltettem magam rajta. Hogy miért, azt elég egyszerű megmondani: túlságosan nagy lelki megterhelést jelentett a dilemma feloldhatatlansága ahhoz, hogy tartósan foglalkoztasson. Azt hiszem, a többi, hasonlóan kényelmetlen potenciális világmagyarázattal is így vagyunk - egyszerűen nem foglalkozunk velük, mert nem tudjuk őket elviselni. Az, hogy Isten, akinek a gondolatához menekülni szoktunk, úgy, ahogy van, elrontotta a világot, nem egy könnyen emészthető gondolat. Talán ezért olvasni olyan ritkán ehhez a gondolatmenetedhez hasonló írásokat. Hogy ez baj-e, gyávaság-e vagy sem, nem tudnám megmondani.
Egyébként köszönöm a hozzászólásokat és az ide vezető linket - ez nem önreklám volt, hanem figyelemfelhívás:) Különben, ha már itt tartunk, igazából én folytatok durva önreklámozást, de a nem blog.hu-s blogcímeket nem lehet avartarba építeni, ezért jelenik meg az enyém is ilyen feltűnően. Bocsi, remélem, ez nem jelent gondot.

Instant Filozófus 2012.06.13. 01:07:18

@stella28: Valahogy vonzónak találom azt, amikor a világunk "komoly" dolgairól karikatúraszerűen gondolkodunk.

Miért nem játszunk el soha a gondolattal, hogy Isten egész egyszerűen rossz passzban volt a világ teremtésekor? Vagy éppenséggel szándékosan cseszte el - csak úgy, kísérletezésképpen. :) Ki tudná ezt cáfolni?

A sok karót nyelt hívővel ezért nem lehet vitatkozni. Semmi kritikai attitűd nincs bennük a vacak Istenükkel szemben.
süti beállítások módosítása