Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Egy karácsonyi performansz alternatívája

2011.12.18. 18:41 | Instant Filozófus | 1 komment

Esti szokásos sétám során elmentem egy karácsonyi előadás mellett. Jézus születéséről énekeltek dalokat gyerekek és felnőttek. Az ilyen előadás célja nyilván az, hogy megmutassa a hallgatóságnak: noha a mindennapi élet egy rakás fos, azért van felettünk valaki (Istennek hívják), aki azért odafigyel ránk és vigasztal, ha baj van. És ha mindent erkölcsösen csinálunk, földi életünk után jó lesz majd.

Ateistaként elgondolkodtam azon, milyen alternatívát lehetne nyújtani: valami, Istenre nem hivatkozó előadást, ami hasonló lelki vigaszt képes adni. És... rájöttem, hogy semmilyet. Ugyanis nem létezik olyan univerzális elv, ami kimondaná, hogy a bajok kioltódnak a jó dolgok által.

Azt, hogy a mindennapi élet egy rakás fos, ugyanis mi okozzuk saját magunknak. Mi, emberek gyakorolunk nyomást a beosztottainkra és facsarjuk ki belőlük a szuflát, mi megyünk haza részegen megverni a feleségünket, mi verjük át egymást anyagi haszon reményében, mi szavazunk kétharmadot zsarnokoknak és hagyjuk hogy rátelepedjenek az országra, mi adunk rohadt magas kamatra hitelt, mi grafitizzük szét az épületeket.

De mi vagyunk azok is, akik nem megyünk a családunkkal egy jót sétálni, mi nem veszünk a könyvesboltban jó könyveket, mi nem látogatjuk meg a nagyszülőket, mi űzzük a tévé elé a gyerekeinket, mi nem mosolygunk soha idegenre.

Mi, emberek, idelent és mi, emberek, idefent. Nem a Sátán cseszi el és nem Isten javítja meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr203473812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stella28 · http://www.eszteragnosztikusblogja.blogspot.com 2012.06.16. 17:41:18

Nem, én sem tudom elhinni, hogy annak, amit társas-társadalmi szinten egymással művelünk, köze lenne bármiféle Sátánhoz (ezt aztán tényleg abszolút nem tartom elképzelhetőnek) vagy Istenhez. Viszont azt sem gondolom, hogy ha nem lennénk szemetek egymással, a világ megjavulna.

Nagyon hosszú ideje kísért a gondolat, hogy az életben nincs semmi, ami által elfogadhatóvá válhatna. Ha csak egy kicsit is elvonatkoztatunk a jelentől, mindig ott kísért a halál gondolata - és ez szerintem már önmagában is elég lenne ahhoz, hogy az élet használhatatlanná váljon. De van még más is. Ha komolyan megvizsgáljuk a létezésünket, rájövünk, hogy egyszerűen nincs értelme. Az összes érzelmünk, kapcsolatunk, munkánk, az egész kultúránk is az előbb leírt nyomásnak (a halálénak) a nyomait viseli magán. Lehetséges tevékenységeink egyike sem sokkal több, mint néha tudatosuló, többnyire azonban tudattalan kapálódzás a létezés végessége és kiszolgáltatottsága ellen. Gondolkodó lényekként ezeket az alapvető tényeket nem tudjuk csak úgy figyelmen kívül hagyni; legtöbb pillanatunkban ezekhez fogunk igazodni, ha akarjuk, ha nem. Nem tudunk más "értelmet" találni a létezésünknek, mint ezt a kapálódzást - ami azonban eleve kudarcra ítéltetett.

Összességében tehát azt mondanám, hogy az élet talán kevésbé lenne szívás, ha mi magunk megpróbálnánk nem tovább rontani rajta. Ettől azonban az létezés alapvetően negatív jellege megmaradna.
süti beállítások módosítása