Instant Filozófus

Friss topikok

  • Instant Filozófus: Különbség, és nem elhanyagolható, hogy a Hilbert tereken alapuló kvantum-mechanika igen sikeres je... (2021.04.21. 06:54) A ma Hilbert tere a jövő platoni testjei
  • Instant Filozófus: @Matematikus: Igen! :) (2017.06.23. 10:13) Szürreális számok
  • Instant Filozófus: @ipartelep: Pontosan. A poszt nemigen érthető nem matematikusok számára, de azt akartam érzékeltet... (2013.10.31. 23:05) "Ráérzések"
  • Instant Filozófus: @ipartelep: A posztjaim (mint ez is) sokszor pillanatnyi érzések, benyomások leiratai. Ebből kifol... (2013.10.31. 22:42) Állatkert
  • ipartelep: Hát, ez eléggé személyes poszt volt, de az a jó... Az ezzel a témával kapcsolatos gondolkodásmódod... (2013.10.14. 20:51) Fényképek

HTML

Szóritész paradoxona

2010.09.14. 22:11 | Instant Filozófus | Szólj hozzá!

Az előző előtti poszt gyötrő kérdései természetesen mind visszavezethetők az ún kupac paradoxonra (másképpen Szóritész paradoxona).

Szóritész eredeti kérdése az volt, hogy meddig homokkupac a homokkupac, ha szemenként elveszünk egy-egy homokszemet. Nincs ugyanis olyan jól meghatározott homokszem-szám, ami fölött már homokkupacról beszélünk, de alatta még nem. (Nem tudom, Szóritész kitért-e arra a kérdésre, hogy a részecskeméret is szerepet játszhat. Ugyanis, ha megállapodunk abban, hogy 500 homokszemtől tekintünk homokkupacnak egy homokszem-halmazt, akkor 499 homokszemhez hozzátehetünk egy, a szokásos méretűnél sokkal kisebb homokszemet is... És aztán a homokszemet meddig darabolhatjuk, amíg az még homokszem? Huhh, bele se gondoljunk.)

A paradoxon feloldása természetesen az, hogy a kupac hétköznapi fogalma nem pontosan körülhatárolt. Ha "kupacról" beszélünk, nem értünk alatta egy konkrét darabszámot. A hétköznapi életben ugyanis tökéletesen megfelelő a kupacot ilyen, "határozatlan" értelemben használni.

Sőt, az igencsak megkeserítené az életünket, ha felülvizsgálnánk az efféle szavakat, és pontosítani szeretnénk. Nap mint nap használunk olyan kifejezéseket, melyek nem állják meg a helyüket. De olyanok is bőven akadnak, melyek helyesek ugyan, de mögé gondolva nagy viccet lehet belőlük kerekíteni. Ha nekem nem hisztek, biztosan hisztek Besenyő Pista bácsinak:

 


Na, hogy stílszerű legyek, még hozzáteszem: ha ezt a posztot nem írtam volna meg, attól a blogom még blog lenne...

Címkék: besenyő pista bácsi szóritész paradoxona homokszem kupac

A bejegyzés trackback címe:

https://instantfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr402296914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása